De stad Utrecht is in de rest van het land vooral bekend door de functie als verkeersknooppunt. En dan hebben we het niet alleen over Utrecht als centraal punt van een aantal autosnelwegen maar vooral ook door de vele spoorlijnen die daar kruisen. In onderstaande foto is al een aardige indruk van dit spoorknooppunt te verkrijgen.



Op dit moment is de omgeving van het station zoals Hoog Catarijne en de Jaarbeurs één grote bouwput zoals op de bovenstaande en onderstaande foto's goed te zien is. Het oude Jaarbeursplein is niet meer als zodanig terug te vinden, evenmin als een flink stuk van de Croeselaan



Maar Utrecht is meer dan alleen verkeersknooppunt. De stad heeft een levendige en uitgebreide binnenstad die wordt doorsneden door enkele grachten. Kenmerkend aan deze grachten is de ligging van de pakhuizen. Die vinden we in Utrecht namelijk op het niveau van de grachten zelf, onder de straat en de woonhuizen. Een constructie die we -zeker in deze omvang- niet zo snel zullen vinden. Het geeft de stad een heel eigen karakter. Een groot aantal van deze werfkelders, zoals ze genoemd worden, is nu in gebruik als horecagelegenheid.



Noem Utrecht en men heeft het over de Dom. Een bouwwerk waarvan de bouw in 1254 is gestart en dat kennelijk tot ver buiten de stad tot de verbeelding spreekt. Hoewel de 112m hoge kerk los staat van de toren nadat het tussenstuk in 1674 bij een storm is ingestort, is het nog goed te zien wat een imposant bouwwerk het totaal ooit geweest moet zijn. In elk geval is de toren overal in de stad te vinden. Ofwel weerspiegelend in een gracht.



Of we zien de Dom wel ergens via een doorkijk in één van de vele winkelstraten in de oude binnenstad van de stad Utrecht.